Frits Klein 90 jaar 

klein90jaar

 

 
Bijlage - pagina 9
 BIOGRAFIE

1898 Bandoeng, Java-Indonesië. Geboorte Frits Klein, zoon van een planter.
 
1904 Frits Klein arriveert in Apeldoorn, waar hij gedurende 0 jaar bij een bevriend gezin woont en de lagere en middelbare school bezoekt Hij groeit hier op in een culturele omgeving en raakt geïnteresseerd in kunst en architectuur.
 
1916 Moeder komt in Nederland wonen, na overlijden van de stiefvader van Frits. Frits gaat naar de Handels Hogeschool te Rotterdam, maar vindt de tekenlessen veel spannender.
 
1920  Klein wordt door zijn moeder naar Parijs gestuurd om zich te bekwamen in de schilderkunst. Hij volgt twee jaar lessen bij André Lhote en ontmoet Conrad Kickert, van wie hij veel over de techniek leert. Hij woont bijna een jaar in het huis van Kicker, in de rue du Départ, waar ook Piet Mondriaan woont. Hij ontmoet o.a. de schilder Dunoyer de Segonzac. Frits Klein is zeer onder de indruk van de Impressionisten Monet, Seurat, Cezanne en Matisse. Zijn schildervrienden in Parijs dragen echter de kubisten op handen.
 
 1924 Op de Académie de la Grande Chaumière in Montparnasse oefent Klein iedere middag het portret en modeltekenen. In het circus Médrano maakt hij tientallen studies en schetsen van de clowns Fratelini en de circuspaarden. Tevens maakt hij zijn eerste zwart/wit lithografieën met het circus als onderwerp.
 
1925 Klein reist voor het eerst naar Zuid-Frankrijk, naar St.Tropez. Hij is aangenaam verrast door de intense felle kleuren van het zuiden en verandert direct de kleuren op zijn palet. De licht intensiteit van de Midi haalt zijn jeugdherinneringen van Java op.
 
1926 In Cagnes sur Mer koopt hij een ruïne en laat deze verbouwen tot woning en atelier. Hij trouwt met Marie Raymond, een jonge apothekersdochter uit Nice. Het jonge echtpaar vestigt zich definitief in Cagnes.
 
1928 Geboorte van zoon Yves Klein.
 
1929 Uitgave van de map "La Piste" met 8 lithografieën van Klein over het circus door Les Editions des 4 Chemins.
 
1930 Eerste tentoonstelling in Amsterdam, in de Galerie d'Art Francais.  
 
1931 Eerste tentoonstelling in Parijs bij Galarie Schotte in de Rue St.Georges. Hij krijgt goede kritieken doch verkoopt slechts 1 schilderij. Dan gaat hij met de overige 19 schilderijen naar de heer Boendermaker van de Bergense School, die op één na alle stukken koopt en hem in 18 maanden betaalt. Zodoende kan het gezinnetje Klein voorlopig rustig doorleven. Ze huren enige tijd het huis van Charles Eyck in Fontenay-aux-Roses, dichtbij Parijs.
 
1937 Wereldtentoonstelling in Parijs. Klein krijgt de opdracht het Pavillon de la Côte d'Azur te schilderen. Het worden4 grote fresco's met als onderwerpen: vuur, water, aarde en hemel. Het pavillon is na enige jaren afgebroken.
 
1938 Klein maakt de kostuums en decors voor de operette "Die Fledermaus" van Johan Strauss voor de Koninklijke Schouwburg in Amsterdam.
 
1939 Retour naar Cagnes s/Mer. Klein wordt President de la Société des Beaux-Arts van Cagnes.
 
1945 Tweede wereldoorlog. Klein verkoopt zijn huis in Cagnes en werkt verschillende perioden in Parijs.
 
1946 Londen: tentoonstelling in het Anglo-French Art Centre van Alfred Rozelaar Green.
 
1947 Sinds dit jaar bezoekt Klein jaarlijks "de Pauwhof" te Wassenaar en doet in deze parkrijke omgeving inspiratie op voor vele aquarellen, olieverven en pastel, een techniek die hij sinds een jaar beoefent.
 
1952 Tokio: verkooptentoonstelling van werken die door zijn zoon Yves zijn meegenomen naar Japan.
 
1958 Klein ontvangt de Grand Prix de la Peinture Internationale de Villefranche s/Mer.
 
1960 Echtscheiding van Marie Raymond. Klein trouwt met de Engelse schilderes Ursula Bardsley.
 
1962 Zijn intussen wereldberoemde zoon Yves Klein komt te overlijden in juni. In augustus wordt kleinzoon Yves geboren.
 
1965 Klein heeft tentoonstellingen in het Stedelijk Museum te Schiedam en het Goois Museum te Hilversum. Ter gelegenheid hiervan verschijnt er een catalogus. Klein maakt een serie lithografieën voor opdrachtgevers in Amerika. Tevens reist hij naar Italië
 
1967 De Klein's verhuizen naar het 16e quartier in Parijs. Hij wordt vice-voorzitter van de vereniging van Nederlandse Beeldende Kunstenaars in Parijs.
 
1968 Ere-tentoonstelling ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Frits Klein in de Rijksacademie voor Beeldende Kunst te Amsterdam. Klein wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij maakt de eerste uit een serie vakantie-reizen naar Ibiza.
 
1972 Verschijning boek "Klein", geschreven door Sadi de Gorter, waarbij Klein een litho in beperkte oplage vervaardigd.
 
1976/77 De Klein's maken reizen naar Joegoslavië en Spanje.
 
1978 Ere-Tentoonstelling naar aanleiding van de 80ste verjaardag van frits Klein in het "Van Gogh Museum" te Amsterdam. De tientallen kritieken zijn uitermate lovend en enthousiast.
 
1981 Eerste van een reeks bezoeken aan het eiland Corsica, waar vele nieuwe pastellen en aquarellen ontstaan.
 
1986 Filmdocumentaire "Frits Klein 65 jaar schilder van het licht".
 
1988 90ste verjaardag van Frits Klein.