Jan van Harn
Realistische schilderkunst

 

Blog 2009 - 2013

     
     

 Aansluitend op mijn biografie:

 25-4-09: Het werken in het formaat 60 x 80 bevalt mij goed. Ik heb een venetiaans masker geschilderd        met als achtergrond blauw fluwelen  stof, deze  combinatie is goed uitgepakt, ik heb hier met veel plezier aan gewerkt en heb er ook leuke reacties op gekregen.

Zo langzamerhand worden de schilderijen bij "Overig" mijn belangrijkste items, althans de laatste werken. Misschien moet er maar een rubriek bijkomen.

Ik heb tevens voor  "La Tintarella" (onze plaatselijke ijssalons) 2 honden drinkbakken bij gemaakt en beschilderd.

Tussendoor ben ik de schilderijen van bloklijsten aan het voorzien. Ik vind de schilderijen nu toch completer, dus stug doorgaan.

31-5-09: in de index de optie "Op locatie" toegevoegd. Dit moet een overzicht worden van de locatie waar de diverse schilderijen en objecten  zich bevinden.

28-12-09: Ik heb weer een aantal schilderijen gemaakt: Cumbre del Sol is een impressie van een berg aan de Spaanse Costa Blanca en is geïnspireerd op een foto die ik zag in een publicatie over Moraira.

Tevens heb ik het schilderij "Dakterras" gemaakt, een impressionistisch schilderij in heldere kleuren.


- 2010 -

03-01-2010: In dit nieuwe jaar ben ik begonnen mijn website een nieuw gezicht te geven.

februari 2010: Ik ben in het bezit gekomen van een boekje "Frits Klein 70 jaar" een uitgave n.a.v. de ere-tentoonstelling in 1968 in de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Dit was voor mij een aanleiding om de website over Frits Klein aan te passen en heeft er een "Tribute aan  Frits Klein" van gemaakt.

Voor wat mijn eigen werk betreft heb ik nu een schilderij gemaakt 60 x 40 cm: " Toscane ".

April 2010: De website is weer aangepast. Ik heb alle afbeeldingen in vensters gezet, beter en overzichtelijker.

Ik ben op 11-4 j.l. naar een schilderij keuring van zondagschilders geweest met 2 van mijn werken ("Het Masker" en "Zeezicht"). De prijzen vielen veelal in de categorie "abstract",  wel is mijn inzending "het Masker" in het journaal van RTV NH uitgebreid te zien  geweest.  

De "Olijfboom" is mijn huidige project.  

Mei 2010: Een TV aflevering van Gary Jenkins met een voor mij nieuwe techniek heeft mij geïnspireerd het schilderij "het Roodborstje" te maken.

September 2010: De "Kunstroute" Heerhugowaard  gehouden in het weekeinde van 25 en 26 die ik voor een belangrijk gedeelte heb gevolgd,  heeft weer een hoop inspiratie naar boven gebracht, dus wie weet?

Wel ben ik begonnen een fotoboek van alle werken te maken.

Oktober 2010: De eerste resultaten van na de kunstroute zijn twee schilderijen met als thema: Nebula.  Hetgeen prachtige beelden geeft in de meest fantastische kleuren. "Nebula" - Nevel is een interstellaire wolk van stof, waterstofgas, heliumgas en andere geïoniseerde gassen(Bron: Wikipedia).Hiervan zijn er op internet diverse voorbeelden te vinden. Weer een heel andere techniek en uitvoering, zo gebruik ik hierin ook pastel naast het Acryl.

November / December 2010: Het 3e schilderij met het thema "Nebula" is inmiddels een feit. Ik heb tevens onze tweede kleindochter op doek vastgelegd in de afmetingen 60 x 80 cm, ditmaal totaal in Acryl. De website heeft voor deze maand een feestelijk tintje gekregen.


- 2011 -

Januari 2011: Website weer in de oorspronkelijk versie teruggebracht.  Het 4e schilderij in de "serie" Nebula is een feit, dit keer op een doek van 60 x 20 kleur: veelal oranje-zwart en wat geel. Op hetzelfde formaat heb ik nu mijn tweede stilleven gemaakt. Een plank met daarop een potje, 2 schaaltjes en klosje touw, geïnspireerd op een foto van internet.

Momenteel werk ik alleen nog met Acryl, omdat de lucht van terpentine te veel overlast veroorzaakt.

Ik heb de website uitgebreid met het tabblad: Recent. Reden: 1e krijg ik meer ruimte en ten 2e heb ik de mogelijkheid de recente werken onder de aandacht te brengen.Ook heb ik een tabblad "Links" gemaakt. Hier kan ik andere websites/blogs onder de aandacht brengen, zowel van mijzelf als anderen.

In aansluiting op het bovenstaande heb ik van, voor mij, belangrijkste werken  een video gemaakt en gepubliceerd op Youtube gezet (zie tabblad "links").  

Daar vond ik een stuk muziek bij ( van Chopin ) dat er voor mij een compleet geheel van maakte.  

1 Februari 2011:  Stilleven no 3 is er een glas, fles en kurk vormen het onderwerp. Hieraan ben ik begonnen omdat ik geen idee had hoe een glas te schilderen. Tevens staan stillevens 4 ( een kan met daarnaast 2 appels) en no 5 ( een aardewerk schaal)  op stapel. Ik heb de smaak van stillevens te pakken, misschien wel omdat het allemaal zo lekker "loopt".

Beiden zijn inmiddels klaar en moeten alleen nog, na goede droging, gelakt worden.

2 Maart 2011:   Stilleven no 6 is voltooid en aan no 7 wordt gewerkt, hier heb ik erg veel voldoening van (uiteraard kan het altijd beter). Inmiddels heb ik een aantal lijsten gevonden die zeer goed bij de stijl van de schilderijen passen.

5 April 2011:  Stillevens no 7 en 8 en 9 zijn voltooid. Ik kijk de laatste tijd veel naar lessen en voorbeelden die te zien zijn op o.a "you tube" .  Dus op naar no 10, wat het wordt ?

14 April 2011:  Inmiddels heb ik een tweede video gemaakt en op youTube gezet, nu van de stillevens tot nu toe.Ben met stilleven 10 begonnen en wordt er weer een met twee schalen peren, fles, boek en glas.

18 Mei  2011:  Stilleven 10 is inmiddels af. De volgende uitdaging is om "het meisje met de parel" van Johannes Vermeer op doek te zetten met het gezicht van één van mijn   kleindochters. Ik heb gekozen voor een doek van 40 x 50 cm, mede omdat ik daar ook al een klassieke lijst voor heb.

24 Juni 2011:  "het meisje met de parel" is af en voor mijn gevoel erg geslaagd. Het is de oudste kleindochter geworden. Stilleven 11 is inmiddels ook voltooid en wordt beheerst door bramen.

18 Juli 2011:   Naar aanleiding van het bezoeken en bekijken van diverse sites van "fijn schilders" kwam ik koeien tegen in allerlei soorten en maten, dus om te ervaren hoe ik hiermee uit de bus zou komen ben ik er een gaan maken in het formaat 70 x 50 cm .Dit doek had ik al voorbereid met een zwarte(donkere) achtergrond.

5 augustus 2011:  Ik heb inmiddels 2 doeken met een koe gemaakt en de derde staat op stapel. Naar aanleiding van bezoeken aan de kunstmarkten in bergen heb ik de website voor de zoveelste keer gewijzigd, maar nu wel heel radicaal. Ben benieuwd naar de reacties.

8 september 2011: 3e koe(ien) is ook af.  Ben nu begonnen aan een zeezicht waarin de lucht toch ook weer een hoofdrol speelt (60 x 50 cm),en daarnaast een doek (40 x 30 cm) geprepareerd voor twee paarden.

12 oktober 2011: Zeezicht (Zee, strand en duinen) is af (voorlopig).

 Ik ben op 10-10 naar de 2e schilderij keuring van zondagschilders geweest met 2 van mijn werken ("stilleven" en "twee koeien"). Veel deelname en belangstelling, maar niet in de prijzen gevallen. Erg leuk om mee te doen en veel geleerd van andere deelnemers. Volgend jaar zeker weer.

18 november 2011: Ik heb voor mijn buurman, Jaap Hartog een website gemaakt, zodat  zijn schilderijen voor een ieder te zien zijn en in een overzicht bij elkaar bewaard worden  (zie mijn "links"). Ook mijn eigen website heeft weer een metamorfose ondergaan. Ben toch nog maar eerst weer aan een koe begonnen en heb de intentie nog een aantal zeegezichten te gaan maken.  

Ik voel me nog steeds niet gebonden aan een bepaalde richting, maar de werken komen voort vanuit de inspiratie van het moment.


- 2012 -

9 januari 2012: Koe No. 4 is af. Ben aan een nieuw zeegezicht begonnen, maar tussen door nog "Licht" gemaakt, een doek van 20 x 60 cm, dit naar aanleiding van een kaart.

eind augustus/ begin september 2012: Geïnspireerd door een bezoek aan de "Bergense kunstmarkt" drie werken gemaakt met klaprozen:

1e doek: 40 x 30 cm bevestigd op en uitgebreid tot 50 x 40 cm, met 1 klaproos;

2e doek: 60 x 40 cm bevestigd op en uitgebreid tot 80 x 60 cm, met 1 klaproos;

3e doek: 115 x 75 cm met 2 klaprozen.

19 oktober 2012: 22 en 23 september "Kunstroute Heerhugowaard". Deze route heeft veel kennis en informatie opgeleverd. Gesprekken met Sjoerd Steen en Thijme Termaat hebben mij er toe bewogen vanaf nu op MDF te gaan schilderen. Plaat van 122 x 63 cm laten zagen in 6 plaatjes van 40 x 30 cm. Direct bewerkt met MDF verf 3 x voor en 2 x achter. Eerste indruk is lekker, wordt stilleven met schaal, kruis en broodplankje.

18 november 2012: Inmiddels 2 stillevens gemaakt op MDF. 2e stilleven is een muurtje met 2 sokjes en kan met doek er op. In 1e instantie veel commentaar nu die af is stuk positiever. Momenteel een  projectje met paneel 40 x 30 cm verdeeld in 4 Oud Hollandse tegeltjes, en daarop aansluitend een paneel gelijmd op doek met afgewerkte zijkanten , voorstellende een oude tegel in de mate 40 x 30 x 3 cm. Ik weet nog niet wat de beeltenis op de tegel wordt. Deze inspiratie komt ook voort uit de kunstroute. De tegel projecten zijn een zaligheid om te doen. Eigenlijk moet je hiervoor over een atelierruimte beschikken.

12 december 2012: Ik heb nog twee tegels bijgemaakt. Op de eerste heb ik het portret van kleindochter 2 geschilderd, op de tweede "drie hinkelende kinderen" in blauwe witte uitvoering en de derde wordt vermoedelijk "Dik Trom" .


- 2013 -

14 februari 2013: Schilderactiviteiten liggen al een tijdje stil, mede dank zij de temperatuur (te koud om tegels te maken) wel vast diverse soorten materiaal gekocht, voor nog eens 4 tegels en een paneel. De website geupdate en in een nieuw jasje gestoken.

5 maart 2013: Ik heb enige tijd geleden van mijn buurman een doek van 120 x 80 cm gekregen waar hij niets mee deed. Ik ben nu hierop een stilleven begonnen (twee flessen en een ketel), naar stijl en voorbeeld van Henk Helmantel. Dit onderwerp heb ik speciaal gekozen met het idee dat hier heel veel van kan leren en de schilder Henk Helmantel is een grote inspiratiebron voor mij.

9 mei 2013: Het stilleven is af, lijst er om heen gemaakt. De afmeting incl lijst is geworden 130 x 92 cm.  De inschatting van het leerproces is uitgekomen. Ben erg blij dit gedaan te hebben, ik heb nu de bevestiging dat deze stijl van schilderen "mijn ding is". Drie tegels gemaakt en gereed voor beschildering.

13 juni 2013: Ik heb inmiddels 3 schilderijen  verkocht. De verkochte exemplaren hingen in de beneden hal en er werd spontaan naar gevraagd.

In het MCA Alkmaar was deze week een tentoonstelling van Eric Kerkvliet met twee-dimensionaal werk. Ook hier is mijn belangstelling gewekt, mede daar ik eerder met soortgelijk werk in aanraking kwam via galerie "de Lieve hemel".

15 juni 2013: Ik heb het item: Studies toegevoegd. Hierin wil ik laten zien hoe ik tot bepaalde onderwerpen gekomen ben, en de uitwerking en ontwikkeling daarvan. Tevens wil ik de ontwikkeling van de onderhanden zijnde schilderij(en) vanuit de basis en in verschillende stadia vastleggen, zodat feeback mogelijk is.

13 juli 2013: Een aantal weken geleden ben ik begonnen met een stilleven (66 x 46 cm) op paneel, achtergrond weer in de stijl van Henk Helmantel de invulling moet nog bedacht worden. Ter afwisseling iIntussen op paneel van 6mm, 122 x 61 cm, een twee-dimentionaal begonnen in de stijl van  Eric Kerkvliet met een eigen ontworpen schildering. Beide items zijn te volgen op deze website.

 Intussen ben ik in aanraking gekomen, middels een artikel in het Noord Hollandsdagblad, over Ramon Bruin, een plaatsgenoot die 3D tekeningen maakt. Met kleindochter laurél zijn we ons gaan verdiepen in het maken en presenteren van 3D-tekeningen en het resultaat is ook in deze website te zien.

19 augustus 2013: De twee tegels die nog niet beschilderd waren, zijn nu voorzien: één met een "edelman" en één met Saartje, de geliefde "huisteckel" van de kleinkinderen.

Deze website heb ik eindelijk in de vorm en kleur waar ik naar op zoek ben geweest.

 28 november 2013: Er is veel gebeurd, de laatste maanden. Het 2D - schilderij is af. Een golfer slaat zijn balletjes in een vergroot hole. Een molletje vangt ze ondergronds op gooit ze in een gaatje en aan de onderkant komt er daardoor geld uit. Vervolgens heb ik het paneel (zie 13 juli) gemaakt met een eigen (samen met Puck) compositie, klein koffertje, twee flessen en een bordje met bessen.

In oktober was er een uitvraag door Cultuur Centrale waarin men meedenkers zocht voor gezamenlijke activiteiten.Tevens was er een wedstrijd uitgeschreven om zelf een video te maken over jouw hobby. Hiervoor heb ik mijn beiden opgegeven. De eerste bijeenkomst was 19-11. Op 21-11 was er een workshop: hoe een video (film) te maken. Hier heb ik Stijn Gabeler ontmoet die veel met video doet. Na zelf wat pogingen gedaan te hebben om iets in elkaar te zetten, heb ik Stijn gevraagd me hierbij te helpen. 27-11 heeft hij hier gefilmd en 28-11 stond de video op YouTube.

Inmiddels heb ik twee panelen voor de volgende werken: 1 van 80 x 60 en 1 van 40 x 60.

 20 december 2013: Van het paneel 40 x 60, heb ik er 2 van 40 x 30 cm gemaakt en weer tegels gemaakt. Ik heb nl mijn  eerste echte opdracht gekregen om een portret te schilderen van een kleinzoon van een kennis. Voor mijn gevoel is hij goed gelukt en reeds afgeleverd. Op de 2e heb ik Lenie voor het eerst geschilderd. Op het paneel 80 x 60 cm  ben ik met een stilleven begonnen met als hoofdkleuren onze geliefde groene kleur en een eigen opstelling van badkamer spullen, zoals flessen een houten bakje met washandje en zeepjes.

29 december 2013: Stilleven "Badaccessoires" is inmiddels af en voorzien van een mooie bijpassende lijst.