Jan van Harn
Realistische schilderkunst

 

Blog 2016

     
     

8-01-2016    Ik heb het melkmeisje van Vermeer nog in het oude jaar af kunnen sluiten en er een bijpassende lijst voor gevonden.

4-2-2016    Ben nu in een vergevorderd stadium van een strand, zee en duinen met een afmeting van 160 x 40 cm. Tevens met een werk van  80 x 140 cm  met de intentie een volledig portret van Lenie zittend op een stoel met als achtergrond een ruimte a la Henk Helmantel.(raam met vensterbankje).

8-4-2016    Strand, zee en duinen V is klaar: 160 x 40 cm. Puck is volledig geportretteerd in een werk van  80 x 140 cm  zittend op een stoel met als achtergrond een ruimte a la Henk Helmantel.(raam met vensterbankje) . Het geheel is ingelijst. Vervolgens heb ik een zelfportret gemaakt van 50 x 50 cm (incl lijst 57 x 57 cm)

Ik heb me vandaag, samen met buurman Ed Duivens, ingeschreven voor de kunstroute HHW 2016 die zal gehouden worden op 10 en 11 september . Onze locatie zal de benedenhal worden.

1-5-2016    Het schilderij met de drie klaprozen heb ik uitgebreid met nog een klaproos en korenbloem , hierdoor is het geheel wat voller geworden.

10-6-2016    Ik exposeer nu een maand  met 3 schilderijen in de sociale winkel in het winkelcentrum van Broek op Langedijk.

4-10-2016    Ik heb met Bart van Berkel ( goede kennis), op zijn verzoek, een middag samen luchten geschilderd

14-10-2016    De Atelier-en kunstroute 2016 is inmiddels geweest . De belangstelling viel wat tegen (zaterdag ong 50 en zondag ong 30 personen en dan nog merendeel bekenden)

Ik heb inmiddels onze zwager Johan geschilderd op een bewerkt paneel van 40 x 30 cm. De bewerking bestaat uit een gefreesde rand waarop doorgeschilderd kan worden en het gebruik van een lijst bijna overbodig is geworden. Deze techniek wil ik voorlopig voor mijn toekomstige werken gaan gebruiken. Marcel Peters (zoon van Buurman Aad) heeft de eerste 5 panelen voor mij gefreesd . Deze methodiek heb ik afgelopen voorjaar gezien bij een kunstschilder op texel.   Tegelijker tijd heb ik op eenzelfde paneel een aardekan met druiven geschilderd het geheel staat op een houten ondergrond.

22-10-2016    Uitnodiging ontvangen van de sociale winkel in Broek op langedijk voor het deelnemen aan een kunstmarkt op 26-11 in het winkelcentrum.

Heb nu een stilleven gemaakt van 30 x 40 cm op paneel , fles op een vensterbank met tegels en als achtergrond een raam met glas in lood met een gordijn.

Het volgende stilleven waar ik inmiddels aan begonnen ben is een vaasje met bloemen op een oude tafel met een achtergrond van binnenuit heel licht uitlopend naar heel donker , centraal (belangrijk) moet de lichtinval worden.

Op het laatste bewerkte paneel heb ik een schaal geschilderd met als ondergrond een wit laken.

Inmiddels zijn er weer 3 panelen bewerkt nu in de maat 60 x 40 cm. Een ervan wordt een winterlandschap.

Ik heb inmiddels de achtergrond en de lucht gedaan met een aangepaste techniek , ik gebruik namelijk gezuiverde lijnolie in de acrylverf , hierdoor blijft de verf langer vloeibaar en de droogtijd langer en bereik je een effect wat iets weg heeft van olieverf.

28-11-2016 De kunstmarkt in Langedijk was gezellig, behoorlijk belangstelling maar op de hele markt is geen schilderij verkocht !